Twój doradca
kom. 784-463-075
Aktualności/Imprezy
Niezwykły Przewodnik
Oddajemy dzisiaj w Twoje ręce przewodnik po miejscu, do którego zawsze chętnie wracamy. Kraju Wysokich i Niskich Tatr, zagłębiu gorących źródeł i krainie jaskiń kresowych. Ojczyźnie Janosika i Andy'ego Warhol'a. Przewodnik po świecie, w którym złote bażanty to napój wyskokowy, równie zresztą popularny jak kofola, czekolada jest studencka, ser wyprażany, a haluszki bryndzowe.
Oto z czym kojarzy się kraj naszych południowych sąsiadów. Ale musicie wiedzieć, że Słowacja to znacznie więcej i o tym „więcej”, lecz w zasadzie nie tylko o tym, będzie traktował ten Przewodnik.
Zdravím!
Gosia Mękal
Oto, czego możecie się spodziewać miedzy innymi
Na zdrovie! W Złotego Bażanta krainie!
Od Bratysławy aż po Poprad, jak kraj długi i szeroki całymi strumieniami leje się piwo. Zlaty Bażant, Kamzik, Baltazar, Saris i Eisenbier to tylko niektóre z marek, których na Słowacji powinniście skosztować.
Ale zacznijmy od początku…
Słowniczek
Pozdrowienia i zwroty potoczne
Ano/Nie [a:no/ńje]– Tak/Nie
Dakujem [d'akujem] - Dziękuję
Vitajte [vitajte] – Witajcie
Ahoj, cau – Cześć
Słowacki nie jest trudny!
Jakiś czas temu, Ula publikowała swoje wspomnienia z pierwszego słowackiego wyjazdu, na który została wysłana z ramienia AquaSki Travel. Pisała o podstępnych językowych rozbieżnościach, które czyhały na nią właściwie na każdym kroku, ściślej mówiąc – gdy tylko próbowała coś powiedzieć.
Słowacy gotują, my kopiujemy ( przepisy dań słowackich). Kulinarna podróż, czyli co zjeść na Słowacji
Stare przysłowie mówi, że je się po to, aby żyć. Dobrze przy okazji żyć ze smakiem, a tego Słowakom odmówić nie można. Słowacja słynie przede wszystkim z bryndzowych haluszków i wyprażanego sera, ale czy tylko to znajduje się w kartach dań barów i restauracji? Przyglądamy się bliżej, oceniamy słowackie dania, polecamy i... co więcej - podpowiadamy, jak przygotować je w domu!
W słowackiej karcie dań...
Polievky - zupy
Hovädzia z cestovinou - rosół wołowy z makaronem
Paradajková – zupa pomidorowa
Slovenská cibuľačka - zupa cebulowa z ziemniakami i surowym żółtkiem
Vývar z kurčiat z mäsom a rezancami - rosół z drobiu z mięsem i makaronem (łazankami)
Środek Europy i pierwszy spadochron. Słowacja zaskakuje...
Pewne rzeczy ustaliliśmy już w poprzednich artykułach. Dla żadnego z nas Słowacja nie jest nieodkrytym lądem, nieznanym skrawkiem ziemi gdzieś na krańcu świata, krainą znaną z filmów i co najwyżej widokówek przesyłanych przez znajomych.